arrow_drop_up arrow_drop_down
7 oktober 2018 

Waarom het stellen van doelen jou succes oplevert

Het stellen is van doelen is belangrijk omdat jij als ondernemer enorm veel uren steekt in jouw bedrijf. En het is dan zonde als je tijd en energie steekt in zaken die niet passen bij jouw doel. In deze blog leg ik het belang van het stellen van doelen uit en vertel ik je hoe ik ervoor zorg dat ik gestructureerd werk aan mijn doelen.

Maar misschien vraag je je wel eens af of dit voldoende oplevert. Wanneer je goed doelen kunt stellen deze vraag regelmatig bij je naar boven komt is het tijd om doelen te gaan stellen. Maar waarom eigenlijk? In deze blog leg ik het je uit.

Een vaak genoemd ondernemersdoel is streven naar succes. Maar wat is succes eigenlijk? Wanneer ik dit wel eens vraag aan collega-ondernemers, kan men dat vaak niet benoemen. En daar zit een groot probleem. Want wanneer je niet weet wat succes is kun je het ook niet behalen. Bepaal dus eerst wanneer jij succes hebt en start daarna met het stellen van doelen. Maar wat is nu de reden dat doelen stellen voor jou belangrijk is?

Het stellen van doelen geven je een visie voor de lange termijn

Je doelen geven weer waar je als ondernemer echt naartoe wilt. Het zijn pijlers die je motiveren. Wanneer je een doel stelt, geef jij jezelf duidelijkheid over wat je uiteindelijk wilt. Het zorgt ervoor dat je de tijd, energie en inspanningen investeert in de dingen die echt belangrijk zijn voor jouw onderneming.

Doelen stellen zorgen voor focus

Door het stellen van doelen geef je een centraal punt om je aandacht op te richten, waardoor jij het maximale uit jezelf gaat halen. Je gaat je tijd beter benutten en kunt beter beslissingen maken of die klus die zojuist is aangeboden wel past bij het doel wat jij voor ogen hebt.

Het stellen van doelen zet aan tot actie

Doelen geven aan welke stappen je moet zetten om jouw doel te behalen. Zonder doelen, weet je niet waar je naartoe gaat. Heb je je doel bepaald, dan kun je daar gericht/bewust naar toe bewegen en in beweging blijft.

Werk met een goed overzicht en een heldere structuur

Een doel is alleen effectief als je ze ook daadwerkelijk tot uitvoer brengt. Daarom is het belangrijk om een effectief systeem te hebben om inzicht te krijgen in jouw doelen en te weten welke stappen er nodig zijn om dit doel te behalen. Door elke week te evalueren wat er goed ging, minder goed ging, waar je echt trots op bent en waar je van baalt, ben je bewust bezig met jouw leerproces om elke dag een stapje dichter bij je doel te komen.

Maak jouw doelen SMART

Zorg dat jouw doelen SMART formuleert. Dat wil zeggen; Specifiek, Meetbaar, Aantoonbaar, Realistisch en Tijdgebonden. Als je deze manier van doelen stellen aanhoudt, weet je zeker dat jouw doel gericht is, dat je het kunt evalueren binnen een bepaalde termijn, zodat jij jouw stip aan de horizon bereikt.

Werk met een planner

Je kunt natuurlijk prima in je agenda jouw doelen zetten en deze elke week evalueren. Maar zou dit ook werken denk je? Doordat je de vragen die je aan jezelf zou moeten stellen zelf moet formuleren, lukt het vaak niet om dit elke week te realiseren. Er zijn verschillende soorten planners die de juiste vragen stellen, waar een week, maand en jaarevaluaties is opgenomen, zodat je hier elke week even aan wordt herinnerd. De bekendste zijn de Passion Planner, Masha planner en zelf gebruik ik de Structuurjunkie Planner van Cynthia Schultz. Dit zijn ongedateerde planners die je zelf helemaal naar wens kunt invullen gedurende 60 weken.

Over de schrijver
Mijn missie is om vrouwelijke ondernemers te helpen meer websitebezoekers, leads en klanten te creëren, zodat zij de vrijheid kunnen ervaren die zij wensen. In de Create Academy deel ik mijn kennis er ervaringen door middel van online trainingen en masterclasses en vind je gelijkgestemden om met elkaar te sparren om jouw business tot een succes te maken. Met mijn 1-op-1 coachtraject help ik ondernemers persoonlijk stap-voor-stap naar een concrete online marketingstrategie voor een succesvolle business!
Reactie plaatsen

Deze site gebruikt cookies