arrow_drop_up arrow_drop_down
15 januari 2019 

Succesvol zakelijk bloggen doe je zo!

Dat succesvol zakelijk bloggen diverse voordelen heeft is je misschien bekend. Maar hoe maakt je nu een succesvolle blog? In deze blog vertel ik je er alles over.

In de blog die ik eerder schreef vertelde ik al over de voordelen van succesvol zakelijk bloggen. Maar voor je begint is het van belang dat je nadenkt over wat succes voor jou betekent. Voor de één is dat een bezoekersaantal van 500 per maand en voor de ander is het belangrijk om minimaal 100 reactie te ontvangen op de blog.

Definieer jouw succes

Als je niet weet van voor jou succes is en dit dus ook niet definieert, heb je geen doel om naar toe te werken. En zonder doel kun je geen plan maken. Wil je in succesvol zakelijk bloggen, definieer dan jouw stip aan de horizon en maak vervolgens de stappen visueel die je nodig hebt om daar te komen. Een mindmap kan daar bijvoorbeeld goed bij helpen.

Succesvol zakelijk bloggen en SEO

Of je nu meer bezoekers wilt, meer interactie wilt creëren of naamsbekendheid wilt realiseren, online zichtbaarheid is altijd de sleutel tot het succes. De zichtbaarheid van jouw blog hangt af van hoe zoekmachines jouw blog classificeren. Je kunt hier zeker invloed op uitoefenen. Het optimaliseren van jouw blog voor zoekmachines heet “search engine optimization” oftewel afgekort SEO. Of jouw blog goed scoort heeft onder andere te maken met een aantal factoren:

  1. De techniek en logische opbouw van de website
  2. De waarde die jij toevoegt aan jouw doelgroep met jouw website/blog
  3. Of jij antwoord geeft op de vraag die jou doelgroep heeft door middel van de juiste kwalitatieve informatie en zoekwoorden
  4. Link building, verwijzen er waardevolle en relevante links van jouw blog/website naar andere waardevolle website en andersom.

Techniek en logische opbouw van de website

De meeste ondernemers maken gebruik van WordPress.org. Met deze versie van WordPress heb je een eigen domeinnaam die je afneemt bij een partij en heb je hierop WordPress zelf of door iemand anders laten installeren. Zo kun je heel gemakkelijk jouw website/blog beheren en kun je diverse plugins installeren die je helpen bij het bereiken van jouw doel. Zorg dat jouw website/blog een logische opbouw heeft voor de lezer, met overzichtelijke koppen en een heldere menustructuur

Yoast plugin

Een van de meest gebruikte plugins die je goed kan helpen bij het succesvol zakelijk bloggen is Yoast. Deze plugin controleert jouw geschreven blog op diverse punten en geeft je advies hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw bericht beter scoort op de zoekmachines. Ondanks dat het een handige plugin is, is en blijft het techniek, die niet kan beoordelen of jouw doelgroep de tekst ook lekker vindt lezen. Staar je dus niet blind op het advies van deze plugin. Schrijf altijd eerst voor jouw doelgroep en dan pas voor de zoekmachines.

Doe onderzoek naar de zoekopdrachten van jouw doelgroep

Als jij antwoord kunt geven op de vragen van jouw doelgroep, zal jij waardevol relevant en boeiend voor jouw doelgroep zijn. En laat dat nu net één van de belangrijkste punten zijn waarop de zoekmachines jouw website/blog beoordelen. Maar zoals ik al eerder schreef is het veel belangrijker om voor jouw doelgroep te schrijven. Doe onderzoek en kom erachter waar jij jouw doelgroep een plezier mee doet. Voor mij is dat bijvoorbeeld het delen van tips over online zichtbaarheid. Wanneer je goed kunt aansluiten bij jouw doelgroep en waardevolle informatie kunt delen, zal jij zeker slagen in het succesvol zakelijk bloggen. Vind jouw doelgroep een bepaald onderwerp interessant, vul dit zoekwoord dan eens in op de zoekmachines en kijk welke suggesties er worden gegeven. Daarnaast kun je gebruik maken van de Google Keyword Planner, die je kunt gebruiken voor suggesties voor gerelateerde zoekopdrachten.

Linkbuilding

De waarde van jouw website/blog zal toenemen wanneer andere gerelateerde waardevolle pagina’s naar jou toe linken.  Maar let op, het simpel wisselen van links werkt nu echt niet meer. Zoekmachines zijn dermate slim dat ze niet alleen weten waar jouw website/blog over gaat, maar ook of dit past bij en waarde toevoegt aan jouw doelgroep. Wissel jij dus links lukraak uit in de hoop dat je hierdoor beter gaat scoren, zal je niet veel succes behalen. Integendeel, zoekmachines zullen jouw website/blog juist hierdoor lager waarderen. Denk daarom goed na over hoe jij linkbuilding in wilt zetten. Schrijf bijvoorbeeld een wederzijdse blog met een collega-ondernemer. Zoek raakvlakken waarin jullie elkaar kunnen aanvullen, zodat het voor beide doelgroepen ook echt waarde toevoegt.

Succesvol zakelijk bloggen, meten is weten

Wil jij succesvol zakelijk bloggen, dan is het noodzakelijk om je resultaten goed in de gaten te houden. Je hebt een doel en een plan, maar uiteraard moet je wel weten of je op de goede weg bent. Om mijn resultaat te kunnen meten, maak ik altijd gebruik van Google Analytics.  Met deze tool kun je alle resultaten van jouw website zorgvuldig bekijken. Kijk maandelijks ook goed naar de verschillende blogs die je hebt geschreven, Welke scoren goed en welke wat minder? Misschien kun je meer blogs schrijven over datzelfde onderwerp, maar kun je bijvoorbeeld dieper ingaan op de stof. Wanneer je de resultaten goed de gaten houdt, kun je zo ook beter aansluiten op jouw doelgroep en kwalitatiever en effectiever te werk gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Deze site gebruikt cookies